- su krapais, grietinėle, baltu vynu ir svogūnais
Aš pati labai mėgstu jūros gėrybes ir, žinoma, midijos nėra išimtis. Iki šiol niekada nesu jų pati ruošusi, bet žinojau, kad svarbiausia yra jas gerai nuvalyti ir ištraukyti visus siūliukus-kojytes, bisuso siūlus, kuriais jos tvirtinasi prie akmenų ar kito kieto paviršiaus. Lietuvoje randama tik Mėlynoji, kitaip dar vadinama Valgomoji, midija (lot. Mytilus edulis), užauga iki 7,5 cm. Midijas galima virti vandenyje ar ant garų, kepti svieste ar daržovių aliejuje, rūkyti ar kepti ant griliaus. Kaip pagaminsi, taip nepagadinsi :) Midijos pilnos selenio ir vitamino B12, taip pat cinko ir folio rūgšties.
Tai va, ruošiant midijas svarbiausia yra jas gerai nuvalyti nuo bisuso siūlų, nes bus labai nemalonu, jei jie paklius kam į burną... Iš anksto prasivėrusias ar įskilusias geriau išmesti, nes jos jau negyvos ir netinkamos vartojimui. Jei midija gyva, ji laiko geldelę stipriai suspaustą, tačiau ši turi atsiverti, palaikius 20 min. šaltame vandenyje ar verdant (jei neatsidarė, tokias reikia išmesti). Tokiu būdu patikrinę midijas nedvejodami išmeskite tas, kurios nesusivėrė ar yra kaip nors pažeistos. Atrinkę gerąsias, darsyk jas nuplaukite, kad nebeliktų jokių purvo ar smėlio pėdsakų. Verta žinoti, kad virdamos geldelėse šviežios midijos išskiria nemažai vandens, todėl prieš verdant daug vandens nepilkite.
Jums reikės:
- 1 kg midijų (Vilniuje galima rasti Minsko "IKI")
- 3 skiltelių česnako
- 2 vidutinio dydžio svogūno galvos
- 100 gr sviesto
- 200 ml balto sauso vyno
- krapų, petražolių
- druskos, pipirų, čili pipirų (jei norisi aštriau)
- pusės citrinos sulčių
Į puodą, kuris turi dangtį, dėkite smulkintą svogūną, sviestą ir česnaką, ir viską truputį apkepinkite. Įberkite druskos, pipirų ir čiliukų, jei mėgstat aštriau. Kai svogūnas suminkštėja, supilkite vyną ir citrinos sultis. Leiskite truputį viskam pavirti ant mažos ugnies, taip išgaruos visas alkoholis ir liks tik vyno skonis ir kvapas. Galiausiai sudėkite midijas, puodą uždenkite dangčiu ir leiskite viskam trumpai pasitroškinti. Po 3-4 minučių atidenkite puodą, sudėkite krapus ir petražoles, supilkite grietinėlę, viską permaišykite ir leiskite padažui dar kiek pagaruoti ir įsigerti.
Ilgai netroškinkit, nes midijos atsikabins nuo geldelių.
Patiekite gilioje lėkštėje: sudėkite midijas, užpilkite jas padažu, pabarstykit žalumynais. Prie jų labai tinka baltas vynas. Belgai jas valgo su skrudintom bulvytėm, prancūzai su pakeptu prancūzišku batonu. Man labai patinka su pakepta česnakine balta duona :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą