- su svogūnais ir grietinėle (supaprastintas variantas)
Tai tradicinis, lengvai pagaminamas bulvių apkepas, kuris puikiai tinka prie mėsos ir paukštienos. Tradicinis prancūziškas receptas siekia XVII amžių ir yra kildinamos iš Dauphine provincijos šalia Alpių. Pagrindinės sudedamosios dalys: bulvės, grietinėlė ir sūris. Su laiku receptas buvo daug kartų perdarytas, tačiau pagrindas išliko tas pats.
Mano variantas yra ne tiek paprastesnis, kiek greitesnis :)
Jums reikės:
- 1 kg bulvių (geriausia, kad visos būtų panašaus dydžio)
- 500 ml grietinėlės (35% riebumo)
- 1-2 skiltelės česnako
- 1 galva svogūno
- 50 gr sviesto
- druska, pipirai
- 100 gr tarkuoto sūrio, kuris lydosi kepamas (pvz: Ementalis)
Pirmiausia, viską susipjaustykite. Bulves nuskuskite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais. Nulupkite česnaką ir svogūną. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką smulkiai sukapokite.
Puode užvirinkite vandenį, pasūdykite ir sudėkite bulves, kad apvirtų. Kol bulvės verda, į įkaitintą keptuvę sudėkite sviestą, česnaką ir svogūnus, ir viską pakepinkite, kol svogūnai suminkštės. Išgriebkite bulves ir perdėkite jas į kepimo formą, užpilkite svogūnus ir atsargiai permaišykite, kad bulvės nesubyrėtų. Pabarstykite dar šiek tiek druskos ir pipirų, viską užpilkite grietinėle ir kepkite orkaitėje, iš anksto įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 15 minučių. Tuomet ištraukite, apibarstykite sūriu ir kepkite dar apie 6-8 minutes, kad sūris išsilydytų ir gražiai apskrustų.
Kaip jau minėjau, šis apkepas puikiai tinka prie mėsos ar paukštienos, bet galima valgyti ir vieną. Leiskite jam truputį pastovėti ir atvėsti, apie 10 minučių, prieš patiekdami.
SKANAUS!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą