2014-08-07

Keptų kalmarų ir rukolos (gražgarstės) salotos

Kalmarai (lot. Teuthida) - galvakojis moliuskas, paplitęs vandenynuose. Parduotuvėse ir ant mūsų stalų dažniausiai atsiduria paprastasis kalmaras (lot. Loligo vulgaris). Paprastieji kalmarai užauga iki 50 centimetrų ilgio, jie minta žuvimis ir vėžiagyviais, turi 8 čiuptuvėlius ir du ilgus, galuose turinčius siurbtukus čiuptuvėlius. Kalmarų kūnas aptakus, jį gaubia plokštelė, padengta raumeninga mantija, o kraujas mėlynas dėl jame esančio vario. Maistui tinka kalmaro kūnas ir didieji čiuptuvai. Kalmaruose yra daug naudingų medžiagų, kai kurie dietologai juos lygina su jautiena. Juose yra daug jodo, aminorūgščių, o svarbiausia - vitamino PP, dėl kurio gerėja kraujotaka raumenyse.

Tai skanus, maistingas, sveikas, lengvai ir greitai pagaminamas maisto produktas.


Pirkdami šaldytą kalmarą atkreipkite dėmesį į kalmaro mėsos spalvą, kuri matyti pro odą - ji turi būti balta. Pati oda būna įvairios spalvos - nuo rausvos iki violetinės.
Jeigu kalmaro mėsos gabalai sunkiai atsiskiria vieni nuo kitų, gali būti, kad moliuskai jau buvo atšildyti ir dar kartą užšaldyti. Beje, kuo mažesnis kalmaras, tuo jo mėsa saldesnė.

* * *

Šis receptas labai paprastas, o viskas paruošiama greičiau nei per 30 minučių. Daugiausia laiko iš jūsų atims kalmaro paruošimas, bet patiekalas to vertas :)

Jums reikės:

  • 1 kg kalmarų
  • 1 nedidelis raudonas svogūnas
  • pora skiltelių česnako
  • 250 gr vyšninių pomidoriukų
  • balzaminio acto
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežių petražolių
  • druskos, pipirų
  • spalvotų pipirų žirnelių (papuošimui ir šiek tiek skoniui)
  • 2 citrinos
  • 1 šviežias čili pipiras (jei mėgstat aštriau)
  • pundas šviežios rukolos
Tai gi, pirmiausia pasiruošiam kalmarą. Kadangi aš naudojau šaldytus kalmarus, juos tereikėjo atšildyti po karštu vandeniu. Perpjaukite išilgai tik vieną kalmaro šoną, kad gautųsi vienas didelis gabalas. Vidinę jo pusę aštriu peilio galu įpjauname per visą ilgį (skersai ir išilgai), bet nepjaukite iki galo.


Tuomet šį didelį gabalą supjaustykit į mažesnius gabaliukus.


Sudėkite juos į indą, išspauskite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų ir čiliuko. Viską gerai sumaišykite ir palikite marinuotis 10 minučių.
Kol kalmaras geria į save visus skonius, galima pasiruošti visa kita.  Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pomidoriukus perpjaukite per pusę, čili pipirą - plonais griežinėliais, pusę vienos citrinos supjaustykite griežinėliais, o tuos dar į keturias dalis, likusią citriną panaudosite užpilui. Sukapokite petražoles. 
Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir po vieną gabaliuką dėkite kalmarus nepjaustyta puse žemyn, kiekvieną iš jų truputį paspauskit ir paleiskit. Jei aliejus buvo gerai įkaitintas, jie iškart susivynios. Kalmarų ilgai kepti nereikia, nes pasidarys lyg guma. Trumpai paskrudinkit iš visų pusių, kad įgautų gražų rusvą atspalvį.


Į gilią salotinę sudėkite rukolą, supjaustytus pomidorus, svogūnus, petražoles, galite dar įspausti česnako, išspauskite citrinas, įpilkite aliejų, actą, druskos, pipirų ir viską gerai sumaišykite. Kalmarą sudėkite tik tuomet, kai jis pilnai atšąlo. Ant viršaus pabarstykite citrinos gabaliukais, čili griežinėliais ir smulkinta petražole, pabarstykite pipirų žirneliais.


SKANAUS!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą